Apple Iphone 7 ve Asus Zenfone 3 (ZE552KL) Karşılaştırması

Biri Android diğeri IOS işletim sistemine sahip olan birbirinden çok farklı 2 akıllı telefonu karşılaştırdım bugün. Biri Apple Iphone 7 diğeri Asus Zenfone 3 olan 2 modelden bahsediyorum. Bu telefonlar ülkemizde yeni satışa çıkan ve arasında fazla benzerliklerin olduğu modeller olarak düşünülebilir. Iphone 7′ yi bir Android kullanıcısı alınca akıllı telefon deneyiminin tamamen değiştiğini fark edecektir. Zenfone 3′ te aynı şekilde standart Android telefonlara nazaran farklı bir deneyim sunan akıllı telefon pazarının yeni köşe taşlarından biri olma yolunda gidiyor. Asus firması daha önce ülkemizde uygun fiyatlı akıllı telefonlarla giriş yapmıştı ve bu giriş Asus’ un Türkiye çapında iyi satışlar yakalamasını sağlamıştı. Asus yeni modelinde biraz daha üst seviye telefonlarla rekabet edecek bir model tasarlamayı seçti. Bu seçim bizlere yeni modelin beklenenden iyi olacağı anlamına geliyordu. Nitekim öyle de oldu. Çünkü firma önceki modellere nazaran tasarım ve performans olarak çok farklı bir model çıkardı.

Zenfone 3 ve Iphone 7′ yi tasarım, kamera, performans ve pil konularında karşılaştırıp her iki model hakkında sizlere detaylı bilgi vermeye çalışacağım. Bu karşılaştırma da özellikten çok kullanıcı deneyimi üzerinde yoğunlaştım ve telefonları farklı açılardan ele aldım.

Özelliklere Göre Karşılaştırınca

 zenfone-3-kadir-blog
MarkaAsusApple
ModelZenfone 3Iphone 7
Ekran TipiSuper IPS+IPS
Ekran Boyutu5.5 inç4.7 inç
Çözünürlük1080 x 1920 piksel (~401 ppi)750 x 1334 piksel (~326 ppi)
İşlemciSnapdragon 625 – 8 Çekirdek 2.0 GHzApple A10 Fusion – 4 Çekirdek 2.34 GHz
Ram3 GB / 4 GB2 GB
Depolama32 GB / 64 GB32GB / 128 GB / 256 GB
Arka Kamera16 Megapiksel OIS (4 Eksenli) – 4K Video12 Megapiksel – 4K Video
Ön Kamera8 Megapiksel7 Megapiksel
Batarya3000 mAh1960 mAh
USBType-CLightning – USB Kablosu
Ağırlık155 Gram138 Gram
Boyutlar152.6 x 77.4 x 7.7 mm.138.3 x 67.1 x 7.1 mm
Fiyat1799 TL’ den başlayan fiyatlar2899 TL’ den başlayan fiyatlar

Cihazların özelliklerini detaylı olarak yukarıda sizlerle paylaştım. Yazılı olarak özellikler birbirine çok yakında diyebiliriz. Ekran boyutlarında farklılık biraz ön planda olsa da asıl farklılık kullanım ve performansta olduğunu belirteyim. İlk olarak tasarım konusuna değinmek istiyorum.

Tasarım | Kim Ne Tasarlamış

Cihazların ön panelleri arasında boyut olarak biraz fark var. Zenfone 2′ nin 5.2 inçlik ekranının yanında Iphone 7′ nin 4.7 inçlik ekranı biraz küçük kalıyor. Tabi bu bir kıyas olamaz zira ekran büyüklüğü bazen kullanıma engel de olabiliyor. sonuçta tablet mi alıyoruz telefon mu ona önce bir karar vermek lazım. Ekran olarak boyutlar son derece ideal diyebilirim. Iphone 7′ de ön panelde orta tuşun altında bulunan parmak izi okuyucusu Zenfone 3′ te arkada kameranın altında yer alıyor. Ekran gövde oranında Iphone %65 değere sahipken Zenfone 3 modeli %70 değere sahip. Bu fark Apple da biraz da orta tuşun yuvarlak olmasından ve ekranın biraz küçük olmasından kaynaklanıyor diyebilirim.

Her iki modelin kenarları birbirine çok benziyor. Her iki modelin tasarımı son derece güzel ve ilgi çekiyor. Iphone 7′ de daha çok Alüminyum kasa ön plana çıkıyor. Zenfone 3′ ün ön ve arka panelinin cam olmasından dolayı büyük oranda cam malzeme ön plana çıkıyor. Iphone 7′ de çerçeve kasa ile bütünleşik olduğundan çerçeve metalden oluşuyor. Zenfone 3′ te ise ön ve arka paneli koruyan Alüminyum bir çerçeve bulunuyor. Cihazların renk seçenekleri aşağıdaki gibidir.

Apple Iphone 7Asus Zenfone 3
AltınAltın
GümüşBeyaz
Parlak SiyahMavi
PembeSiyah
Siyah

Kamera | Gece Fotoğraf Çekmek Mi?

Cihazların kameraları arasında çözünürlük olarak fazla fark yok. Kamera uygulamasında ve kameraların sahip olduğu sensörler de farklılıklar göze çarpıyor. Örnek olarak Zenfone 3′ ün kamera uygulaması her ortamda fotoğraf çekmemizi sağlayan çeşitli modlar sunuyor. Iphone 7′ de ise kamera uygulaması olarak biraz daha geride olduğunu söyleyebilirim. Zenfone 3′ ün düşük ışık modu ve süper çözünürlük modu ön plana çıkan en önemli özelliklerden birkaç tanesidir. Her iki kamera da IOS (Optik Görüntü Sabitleme) teknolojisine sahip. Bu teknoloji sayesinde titreşimli ortamlarda kameranın titreşmesi önleniyor ve daha iyi videolar çekebiliyoruz. Titreşimli ortamlarda video çekerken Zenfone 3 daha iyi sonuç veriyor.

Her iki modelin sahip olduğu kamera teknolojisi piyasada ki akıllı telefonlara göre zaten iyi durumda kendi aralarında bir kıyas yapacak olursak bir kullanıcı için son derece tatmin edici sonuçlar veriyor. Kamera için her iki cihazın yeterli olduğunu düşünüyorum. Cihazlar ile çekilmiş örnek fotoğrafları yazının devamında bulabilirsiniz.

Zenfone 3

Iphone 7

Her iki modelin kamera performansını aşağıdaki görselden görebilirsiniz.

Performans | Hızlı ve Öfkeli iki Model

Biri Android diğeri IOS işletim sistemine sahip olan bu modellerin donanımları birbirinden çok farklı. Zenfone 3′ te 4 GB ram ve Iphone 7′ de 2 GB ram olması sizi yanıltmasın çünkü cihazların çalışma hızında işletim sistemlerinin çok büyük bir etkisi bulunuyor. IOS işletim sistemine sahip olan Iphone 7 modeli 2 GB ram ile dünyanın en hızlı telefonlarından biri olmaya aday bir model. (AnTuTu sonuçları buna örnek verilebilir.) Uygulamaların açılış hızı, oyunlarda alınan performans gerçekten çok üst düzey olduğu hissediliyor.

Zenfone 3′ e bakacak olursak, yüksek çözünürlüğe sahip ekran ve 4 GB ram ile oyunlardan alınan performans, uygulamaların çalışma hızı ve tepkisi son derece hızlı olduğunu söyleyebilirim. Özellikle uygulamaların tepki süresi birçok Android tabanlı modele göre çok daha iyi. AnTuTu sonuçlarına bakarsak Iphone 7 çok büyük farkla öne çıkıyor lakin uygulamaların tepki süresi ve açılış hızlarına bakarsak her iki model de aynı düzeyde diyebilirim.

Pil ve Fiyat

Şimdi geldik en önemli noktaya geldik. Ülkemiz insanı için önemli bir faktör olan fiyat, cihazı almak için asıl faktörlerden bir tanesidir. Kullanıcılar bir cihaz alırken ilk olarak ceplerindeki miktara bakıp cihaz seçimi yaparlar. Pil ve fiyat olarak her iki modelin arasında iki kata kadar fark var diyebiliriz. Zaten üstünde elma simgesi olan cihazların pahalı olmasını normal olarak karşılamak lazım. Apple Iphone 7 mağazalarda 2899 TL‘ den başlayan fiyatlarla satılıyor. Zenfone 3 ise 1799 TL‘ den başlayan fiyatlarla satılıyor. Fiyat olarak arada  1100 gibi bir rakamın olması seçim yaparken çok etkili olacaktır. Asus Zenfone 3’ ün pili bir günü çok rahat çıkarabiliyor. Iphone 7 ise pil konusunda o kadar iyi olmadığını söyleyebilirim. Pil olarak cihazları karşılaştırmak son derece adaletsiz olacaktır 🙂 Zenfone 3 ile gün sonunu görebilirken Iphone 7 ise şarj cihazı ile gezmek dışında bir seçenek bırakmıyor.

Değerli ziyaretçi Asus Zenfone 3 (ZE552KL) Kamera İncelemesi başlıklı yazımda ilginizi çekebilir. Değerli fikirleriniz için yorum yapmanızı bekliyorum.

Bir Cevap Yaz

Yorum

  • Merhaba şöyle bir düşüncem var. iPhone tarzı cihazların diğer telefonlarda hız ve performans anlamda karşılaştırılmaları bana ters geliyor ikiside aynı işletim sistemine ve ram a sahip değil ki. Tabii ki diğer telefonlar iPhone’u ezip geçmesi bekleniyor ama burada işletim sistemi farkı devreye giriyor ve arayı kapatıyor.

    Apple bir gün bu telefonlara tıpkı diğer telefonlarda olduğu gibi bol bol ram koyarsa o zaman aradaki hız ve performans farkı çok açılacak 🙂

    • Haklısınız hocam zaten işletim sistemi farkı olduğu için hız farkı da oluyor. Kaldı ki daha düşük özelliklere sahip olmasına rağmen Iphone modelleri daha pahalı oluyor. O yüzden karşılaştırma yaparken donanım özelliklerine bakıp yapmıyorum.

  • Asus bu sefer gerçekten güzel iş çıkardı. Bilgisayar alırken Asus’tan şaşmıyordum artık bir dahaki telefonumda kesin Asus olacak 🙂

  • kardeş kapitalist sisteme kafa tutmuşssun vallahi helal olsun . Üretmeyen bi toplumun hazır para ile 4 bin liralar verip karşılığında enayi konumuna düşmesini acıklamışsın. ben 3 yıldır zenfone 5 kullanıcısıyım hiç bir problemim yok ve i phone alabilecek duruma da sahibim fakat fiyat olarak i phone un 3 te 1 ini eş değer zenfone 3 ü alacagım eminim yine kafam rahat olacak emeğine teşekkür ediyorum