Bir Cem Karaca Şarkısı Üzerine Notlar

Bir Cem Karaca şarkısıdır ne zaman dinlesem doğmak ve ölmek ne garip şey diye uzun uzun düşünürüm. Ne gariptir insanoğlu ki doğuma da ölüme de çiçekler yollar diye söylüyor Cem Karaca, tıpkı Ahmet Kaya’ nın “ölmek ne garip şey” anne demesi kadar etkileyici bu sözler. Birde aşağıdaki videodan şarkının tam versiyonunu dinleyelim de sonra devam edelim.

Cem Karaca – İşte Geldik Gidiyoruz 1987

Şarkının Sözleri:

Bir çiviyi çakar gibi
Vura vura günlere
Dört nala gidiyoruz
Bizi bekleyen yere
Halimize şükran mı isyan mı etmeli
Bütün ömür bir rüyaysa uyanıp kalkmamalımı
İşte geldik gidiyoruz
Bilinmez bir diyara
Eskiden karpuz idik şimdi döndük biz hıyara
Bir ayvayı dişler gibi
Isır ısır ömrümüzü
Bir girdapta dönüyoruz
Yaşamadan günümüzü
Deli gibi kutluyoruz yılbaşı doğum günümüzü
Doğumada ölümede
Çiçekler yolluyoruz
Sevince de kedere de
Doğumada ölümede çiçekler yolluyoruz

Ne düşünüyorsunuz şarkı hakkında şu an merak ediyorum. Acaba şu anda milyonlarca defa dinlenen işe yaramaz sanatçıların hiçbir mesaj içermeyen saçma sapan şarkıları yanında bu kadar az dinlenmiş olması sizi de üzdü mü acaba. Şarkı dediğin insana, topluma ve dünyaya bir mesaj vermeli. Bir şarkının bir amacı olmalı diye düşünüyorum. İnsanlar o şarkıyı dinleyince kendinden bir parça bulmalı. Eğer hala içinizden “bangır bangır” diye sözler geçiriyorsanız hiçbir şey diyemem size. Bundan 100 yıl sonra şimdilerde popüler olan sözde sanatçılar unutulurken Cem Karaca, Barış Manço, Ahmet Kaya, Zeki Müren gibi dehalar dillerde dolanmaya devam edecektir. 2004 yılında vizyona giren Jamie Foxx‘un baş rolünde oynadığı “Ray” adlı filmde karşılaştığım bir sahnede “Müzik ancak hissedebiliyorsan gerçektir.” deniyor. Çok doğru söylenmiş bir söz çünkü demin belirtmiş olduğum gibi müzik insana bir şeyler hissettirmeli ki o zaman müzik olduğu anlaşılsın. Bu yazıdan sonra söylemek isteyip de yazmaya üşeneceğiniz bir şeyler olursa mutlaka yorum kısmına yazmaya çalışın:) Başka bir şarkı ve kitapta görüşmek üzere kendinize iyi bakın.

Değerli ziyaretçi Cem Karaca & Nazım Hikmet ve Bir Şarkı başlıklı yazımda ilginizi çekebilir. Değerli fikirleriniz için yorum yapmanızı bekliyorum.

Bir Cevap Yaz

Yorum

  • Cem kara aya allah rahmet eylesin değerli bir sanatçıydı paylaşım için tesekkurler

  • Sözde sanatçıları dinleyenlere, anlayana sivrisinek saz anlamayana davul zurna az denir.

    Yüreğine sağlık, Foxx un sözüde iyi oturmuş yazıya.