Casper VIA F3 ve Samsung Galaxy A30 Karşılaştırma

Bu yazımızda Casper’ın VIA F3 modelini ve Samsung’un Galaxy A30 modelinin detaylı olarak karşılaştıracağız. Her iki modelinde firmaların yeni çıkardığı modeller olması ve orta segment kullanıcılara hitap etmesi açısından aynı kategoride değerlendireceğimiz özelliklere sahip. Tabi her iki modelinde kendine özgü farklılıkları da var. Bizde bu yazıda bu iki cihaz arasında kalan kullanıcıların sorularını cevaplamaya çalışacağız.

VIA F3 modeli ve Galaxy A30 modelinin fiyatlarına baktığımızda her iki cihazında 1800 ile 1900 TL arasında olduğunu görüyoruz. Aynı fiyat aralığına sahip bu cihazlar, kullanıcıların seçim yapmada fiyat kriterini ele almaması anlamına geliyor. Şimdi belirli başlıklar altında kullanıcıların hangi cihazı alması gerektiğine dair yorum yapacağız.

Tasarım

Her iki cihazın tasarımı birbirine çok benziyor. VIA F3’te U çentikli tasarım varken Galaxy A30 modelinde damla çentik kullanılmış.

VIA F3Galaxy A30
Boy159 mm158,5 mm
En76.5 mm74.7 mm
Kalıklık8.2 mm7.7 mm
Ağırlık171 Gram165 gram
Renk Seçenekleri7 Renk3 Renk
Kapak MalzemesiPlastik (Cam Görünümlü)Plastik (Cam Görünümlü)
Çerçeve MalzemesiPolikarbonatPlastik

Cihazların boyutları karşılaştırıldığında A30’un boyut olarak biraz daha büyük olduğunu söyleyebiliriz. Bu boyuta rağmen cihaz VIA F3’ten daha hafif ve ince tasarlanmış. Galaxy A30’da 3 renk çeşidi (Bu renkler siyah, beyaz ve mavi) bulunurken VIA F3’te 7 renk (Siyah, mavi ve  gri başta olmak üzere 7 farklı gradyan renk) bulunuyor.

Her iki cihazın kapak materyali olarak cam görünümlü plastik kullanılmış. Bu durum çerçevede biraz değişiyor. Casper polikarbonat kullanırken Samsung yine plastik kullanmış. Cihazların tasarım olarak birbirine çok yakın olduğunu söyleyebiliriz. VIA F3’te 3 adet arka kamera yerine 2 adet kamera olsaydı Galaxy A30 ile aynı denecek seviyede benzer olduğunu söyleyebilirdik. Tasarım kategorisinde Samsung Galaxy A30 modelinin daha büyük boyutlara sahip olmasına rağmen daha hafif olması cihazı daha seçilebilir kılıyor.

Ekran

Cihazların ekranları arasında belirgin farklar bulunuyor. VIA F3 modelinde 274 PPI piksel yoğunluğuna sahip 6.26 inçlik  HD+ (720×1560) ekran bulunurken aynı zamanda ekran üreticisi olan Samsung’un Galaxy A30 modelinde ise 403 PPI piksel yoğunluğuna sahip 6.4 inçlik FHD+ (1080×2340) ekran bulunuyor. Casper’ın ekranı IPS LCD iken Samsung’un ekranı ise Super AMOLED teknolojine sahip. Ekran konusunda Samsung’un açık ara önde olduğunu söyleyebiliriz.

Galaxy A30 %84.5 ekran gövde oranına sahipken VIA F3 ise %79.09 ekran gövde oranına sahip. Her iki cihazın ön paneli birbirine çok benziyor ve Galaxy A30 modeli ekran boyutu olarak büyük olduğundan çentik ve alt kenarlar ekran ve gövde oranına olumlu bir etki yapıyor. Bundan kaynaklı olarak her iki cihazın ekran ve gövde oranının aynı olduğunu söyleyebiliriz.

Ekranın büyük olması her ne kadar iyi yorumlansa da güç tüketimine doğrudan etkisi var. Yazımızın batarya başlığı altında bu sürelerde belirgin farklar olduğunu sizlerle paylaştık.

Kamera 

Gelelim birçok kullanıcı için en önemli kriterlerden biri olan kamera özelliklerine. Her iki cihazın kamerası arasında önemli farklılıklar var. Casper VIA F3’te 12 MP + 13 MP + 2 MP olmak üzere toplam 3 adet arka kamera bulunurken Samsung Galaxy A30 modelinde 16 MP + 5 MP olmak üzere toplamda 2 adet arka kamera bulunuyor. Her modelde de arka kamera ile FHD video kaydı yapılabiliyor. Yine her iki cihazda portre moduna sahip.

Kamera konusunda Casper’ ın biraz daha artı özelliklere sahip olduğunu söyleyebilirim. 3 kameralı yapısı ile sahip olduğu gece modu sayesinde iyi fotoğraflar çekmenize olanak veriyor.

Performans

Cihazların performanslarına baktığımızda Samsung’ da Exynos 7 Series 7904 işlemci bulunurken Casper’ da Helio P22 işlemci bulunuyor. Samsung’un işlemcisi 1.8 GHz iken Casper’ ın işlemcisi 2.0 GHz hıza sahip. Her iki işlemci de 8 çekirdekli ve üretim teknolojisi olarak Samsung 14 nm iken Casper 12 nm.

Galaxy A30 modeli 3 GB ve 4 GB belleğe sahip modeller olarak piyasa sunulurken VIA F3 modeli ise 3 GB belleğe sahip. Biz inceleme de 4 GB olan versiyonu baz aldık. Fiyat olarak Casper ile aynı fiyat bandına sahip. Bu bellek farklılığı cihazların performanslarına doğrudan etki ettiğinden AnTuTu değerleri arasında farklılıklar oluşturuyor.

AnTuTu değerlerine baktığımızda Galaxy A30 modeli 107.000 puan alırken VIA F3 modeli ise ortalama 77.000 puan alıyor. Her iki cihaz da 64 GB depolama ile geliyor. (Samsung’ da 2 GB olan versiyon 32 GB depolama alanı sunuyor.) Samsung’ da 512 GB’ ta kadar Casper’ da 256 GB’ ta kadar depolama alanını arttırabiliyoruz.

Yazılım

Android 9.0 Pie ile piyasaya sürülen her iki modelde güncel işletim sistemini kullanıyor. Cihazların gelecek Android 10 güncellemesine kesin gözüyle bakılıyor. Android arayüzleri akıcı ve stabil çalışıyor. Arayüz konusunda her iki cihazda kullanıcıyı tatmin edecek hıza sahip.

Samsung Galaxy A30 Android Arayüz

Casper VIa F3 Android Arayüz

Batarya

Her iki cihazın batarya kapasitelerine baktığımızda 4.000 mAh olarak görünüyor. Lakin konuşma süresine baktığımızda Casper’ da 40 saat iken Galaxy A30′ da 23 saat olduğunu görüyoruz. Bu cihazı daha uzun süre kullanabileceğiniz anlamına gelir.

Cihazları şarj etmek istediğinizde Galaxy A30 modelinde hızlı şarj desteğinin olduğunu görüyoruz lakin Casper VIA F3 modelinde hızlı şarj desteği maalesef yok. Samsung USB Type-C girişi kullanırken Casper Standart Micro-USB girişi kullanıyor.

Batarya teknolojisi olarak baktığımızda Samsung’ da Lithium Ion (Li-Ion) piller bulunurken Casper’ da Lithium Polymer (Li-Po) piller bulunuyor. Teknolojiler farklı olsa da kullanıcı için önemli olanın kullanım süresi olduğunu söyleyebilirim. Samsung’ da FHD+ ekran batarya ömrünü kısaltan bir etken olduğundan Casper pil konusunda daha iyi diyebilirim. Normal kullanımda 1.5 ve 2 gün arası kullanım süresi sunabilen bu cihaz pil sorunu yaşayan kullanıcılar için önemli bir sorunu ortadan kaldırıyor.

Şimdi aşağıdaki görselde her iki cihaz için en önemli özelliklerin karşılaştırmasını paylaştım. Bu özelliklere bakarak yazıda belirttiğim kriterleri göz önüne alarak alacağınız cihazı seçebilirsiniz. Cihazlarla ilgili merak ettiğiniz her şeyi bu yazı altında benimle paylaşabilirsiniz.

Değerli ziyaretçi Casper VIA F3 Ayrıntılı İnceleme başlıklı yazımda ilginizi çekebilir. Değerli fikirleriniz için yorum yapmanızı bekliyorum.

Bir Cevap Yaz