R, çok az kodla işlerin yapılmasıyla ünlüdür. Bir programcıysanız ve “İşte Hello World kodu geliyor” diye düşünürseniz bir sürprizle karşılaşabilirsiniz. Sadece üç satır kodla ilk R programınız rastgele bir dağıtımda 10.000 sayı üretecek, frekansa göre düzenleyecek ve süslü bir grafik çubuğu oluşturacaktır.

n <- floor(rnorm(10000, 500, 100)) 

t <- table(n) 

barplot(t)

RStudio’nun sağ alt bölümüne bakın ve rastgele normal dağılımın çan eğrisini gösteren bu güzel bir çubuk grafiği göreceksiniz.

Yukarıdaki kod ne yapıyor?

Normal dağılımda rasgele sayıların bir listesini alma

n <- floor(rnorm(10000, 500, 100))

İlk satır, normal dağılımda 10000 rasgele sayının bir listesini oluşturur. Böylece bu sayıların ortalaması 500 ve standart sapması 100 olur.

Floor işlevi bu listedeki her sayıyı alır ve ondalık kısmını kaldırır. Hatta bu kodu R konsolunda ayrı olarak çalıştırmayı deneyebilir ve çıktıyı şu şekilde görebilirsiniz:

Her bir değerin oluşumlarını sayma

table işlevi bu 10000 sayıyı alır ve her birinin frekansını sayar

Normal bir dağılım olduğu için ortalamaya yaklaştıkça sayıların frekanslarının kademeli olarak arttığını açıkça görebilirsiniz.

Frekansları bir çubuk grafik üzerine çizme

Barplot işlevi bu frekans tablosunu alır ve verilerden çubuk grafiği oluşturur. Gerçekte bu kod için üç satıra ihtiyacımız yok. Sadece bir satırda x ve y eksenlerine hem etiket ekleyip hemde aynı şeyi bir satırda yapabiliriz.

barplot(table(floor(rnorm(10000, 500, 100))), xlab="Numbers", ylab="Frequencies")

Bu, R programlama dilinin gücüdür. İstatistikçiler için özel olarak oluşturulmuş bir programlama dili olduğu için tüm yaygın işlemleri etkileyici bir sözdizimi kullanarak gerçekleştirir.

Değerli ziyaretçi Bilgisayarda R Programlama Çalıştırma başlıklı yazımda ilginizi çekebilir. Değerli fikirleriniz için yorum yapmanızı bekliyorum.

Bir Cevap Yaz

Benzer Yazılarım