Bu yazıda Julia programlama dilinde değişkenleri tanımlamayı anlattım. Julia’da değişkenler diğer dillerdeki yapılara çok benziyor. R ve Python’a aşinaysanız Julia’daki değişken tanımlama şekli çok tanıdık gelecektir. Julia’da bir değişken, bir değerle ilişkili (veya bağlı) bir addır. Daha sonra kullanmak üzere, bir değeri saklamak istediğinizde kullanışlıdır. Bunla ilgili örneklere göz atacak olursak:

# X değişkenine 10 değerini atayın
julia> x = 10
Çıktı> 10

# X'in değeriyle matematik yapmak
julia> x + 1
Çıktı> 11

# X'in değerini yeniden atayın
julia> x = 1 + 1
Çıktı> 2

# Metin dizeleri gibi diğer türlerin değerlerini atayabilirsiniz
julia> x = "Merhaba Güzellik!"
Çıktı> "Merhaba Güzellik!"

Julia, değişkenleri adlandırmak için son derece esnek bir sistem sağlar. Değişken adları büyük / küçük harfe duyarlıdır ve anlamsal anlamları yoktur (yani, dil değişkenleri adlarına göre farklı şekilde ele almaz).

julia> x = 1.0
Çıktı> 1.0

julia> y = -3
Çıktı>-3

julia> Z = "Mavi Gözlü Dev"
Çıktı> "Mavi Gözlü Dev"

julia> alisilmis_ifade = "Merhaba Dostum!"
Çıktı> "Merhaba Dostum!"

julia> EvrenselInsanHaklariBaslangic = "人人生而自由,在尊严和权利上一律平等。"
Çıktı> "人人生而自由,在尊严和权利上一律平等。"

Unicode adlarına (UTF-8 kodlamasında) izin verilir:

julia> δ = 0.00001
Çıktı> 1.0e-5

julia> 안녕하세요 = "Merhaba"
Çıktı> "Merhaba"

Julia REPL ve diğer birkaç Julia düzenleme ortamında, ters eğik çizgi LaTeX sembol adını ve ardından sekmeyi yazarak birçok Unicode matematik sembolünü yazabilirsiniz. Örneğin, değişken adı δ, \ delta-tab yazılarak, hatta α̂⁽²⁾ \ alpha-tab- \ hat- tab – \ ^ (2) -tab ile girilebilir. (Bir yerde, örneğin bir başkasının kodunda nasıl yazacağınızı bilmediğiniz bir sembol bulursanız, REPL yardımı size şunu söyleyecektir: sadece ? (soru işareti) Yazın ve ardından simgeyi yapıştırın.)

Julia, gerekirse yerleşik sabitleri ve işlevleri yeniden tanımlamanıza bile izin verecektir (ancak olası kafa karışıklıklarını önlemek için bu önerilmez):

julia> pi = 3
Çıktı> 3

julia> pi
Çıktı> 3

julia> sqrt = 4
Çıktı> 4

Bununla birlikte, yerleşik bir sabiti veya hali hazırda kullanımda olan işlevi yeniden tanımlamaya çalışırsanız, Julia size bir hata verecektir:

julia> pi
Çıktı> π = 3.1415926535897...

julia> pi = 3
Çıktı> ERROR: cannot assign a value to variable MathConstants.pi from module Main (HATA: Main modülünden MathConstants.pi değişkenine bir değer atanamıyor)

julia> sqrt(100)
Çıktı> 10.0

julia> sqrt = 4
Çıktı> ERROR: cannot assign a value to variable Base.sqrt from module Main (HATA: Ana modülden Base.sqrt değişkenine bir değer atanamıyor)

İzin Verilen Değişken Adları

Değişken adları bir harf (A-Z veya a-z), alt çizgi veya 00A0’dan büyük bir Unicode kod noktası alt kümesiyle başlamalıdır; özellikle, Unicode karakter kategorileri Lu / Ll / Lt / Lm / Lo / Nl (harfler), Sc / So (para birimi ve diğer semboller) ve harf benzeri birkaç karakter (örneğin Sm matematik sembollerinin bir alt kümesi) izin verilir. Sonraki karakterler de içerebilir! ve rakamlar (0-9 ve Nd / No kategorilerindeki diğer karakterler) ve diğer Unicode kod noktaları: aksan işaretleri ve diğer değiştirme işaretleri (Mn / Mc / Me / Sk kategorileri), bazı noktalama konektörleri (kategori Pc), asal sayılar, ve birkaç başka karakter.

+ Gibi operatörler de geçerli tanımlayıcılardır, ancak özel olarak ayrıştırılırlar. Bazı bağlamlarda, operatörler aynı değişkenler gibi kullanılabilir; örneğin (+) toplama işlevini belirtir ve (+) = f onu yeniden atar. ⊕ gibi Unicode infix operatörlerinin çoğu (Sm kategorisinde) infix operatörleri olarak ayrıştırılır ve kullanıcı tanımlı yöntemler için kullanılabilir (örneğin, ⊗’yi bir infix Kronecker ürünü olarak tanımlamak için const ⊗ = kron kullanabilirsiniz). Operatörlere ayrıca değiştirme işaretleri, asal sayılar ve alt / üst simgeler de eklenebilir, ör. + ̂ₐ ″, + ile aynı önceliğe sahip bir infix operatörü olarak ayrıştırılır. Alt simge / üst simge harfiyle biten işleç ve sonraki değişken adı arasında boşluk gerekir. Örneğin, + ᵃ bir operatör ise, + ᵃx’i + ᵃx’ten ayırmak için + ᵃx olarak yazılmalıdır, burada ᵃx değişken adıdır.

Değişkenler için açıkça izin verilmeyen tek ad, yerleşik Anahtar Kelimelerin adlarıdır:

julia> else = false
Çıktı> ERROR: syntax: unexpected "else"

julia> try = "No"
Çıktı> ERROR: syntax: unexpected "="

Bazı Unicode karakterleri, tanımlayıcılarda eşdeğer olarak kabul edilir. Unicode birleştirme karakterlerini (örneğin aksanlar) girmenin farklı yolları eşdeğer olarak kabul edilir (özellikle Julia tanımlayıcıları NFC ile normalleştirilmiştir). Unicode karakterleri ɛ (U + 025B: Latin küçük harf açık e) ve µ (U + 00B5: mikro işaret), karşılık gelen Yunan harflerine eşdeğer olarak kabul edilir, çünkü birincisine bazı giriş yöntemleriyle kolayca erişilebilir.

Biçimsel Konvansiyonlar

Julia, geçerli adlara birkaç kısıtlama getirse de, aşağıdaki kuralları benimsemek faydalı hale geldi:

  • Değişkenlerin isimleri küçük harflidir.
  • Sözcük ayrımı altçizgilerle ( ‘_’) gösterilebilir, ancak ad başka türlü okunması zor olmadıkça altçizgilerin kullanılması önerilmez.
  • TypeS ve Modules isimleri büyük harfle başlar ve sözcük ayrımı, alt çizgi yerine üst deve harfiyle gösterilir.
  • functionS ve macros isimleri alt çizgi olmadan küçük harflerle yazılmıştır.
    Bağımsız değişkenlerine yazan işlevlerin ile biten isimleri vardır !. Bunlar bazen “mutating” veya “in-place” işlevler olarak adlandırılır çünkü işlev çağrıldıktan sonra argümanlarında değişiklikler üretmeyi amaçlarlar, sadece bir değer döndürmezler.

Değerli ziyaretçi Casper VIA P3 ve Xiaomi Redmi Note 7 Karşılaştırma başlıklı yazımda ilginizi çekebilir. Değerli fikirleriniz için yorum yapmanızı bekliyorum.

Bir Cevap Yaz

1 Yorum

  • İlgilimi çeken bir dildi. Önfikir için güzel bir yazı oldu. Yeni başlayanlar içinde güzel olmuş. İçeriklerin devamını belerim. 🙂