Kişisel Blog Kurma Rehberi

Merhaba arkadaşlar bu yazımda kişisel blog kurmak isteyenler için bazı önerilerde bulunacağım. Kişisel blog kurma rehberi ile ilk adımdan başlayarak bir kişisel blog nasıl kurulur onu öğreneceğiz. Kişisel bloglar son zamanlarda epey popüler hale geldiğinin farkında olmayan yoktur. Her gün belki onlarca kişisel blog kuruluyor fakat bu ismin hakkını veren blog sayısı bir elin beş parmağını geçmez. Bana soracak olursanız bende hakkını verdiğimi söyleyemem. Ben sadece yazabildiğim kadarıyla bir şeyler karalamaya çalışırım. Madem kendime o kadar faydam yok bari yazmayı sevenlere faydam dokunsun istedim. ? Yazmayı sevenler ve bu konuda fazla bilgi sahibi olmayanlar olabilir. Bir site kurmanın karmaşıklığı onları biraz korkutuyor da olabilir. Peki nereden başlamalıyım, Ne yapmam gerekiyor derseniz bu yazı belki tüm sorularınıza cevap olacaktır.

İlk önce kişisel blog nedir bir onu öğrenelim. Sitemde de tanımını bulabileceğiniz bu terimin cevabını Vikipedi’ de yazan şekliyle sizlere aktarıyorum. “İnternet üzerinde bireysel olarak oluşturulan, genel veya belli bir odak noktası olan blog çeşididir.” deniliyor peki burada yazdıklarım için yargılanabilir miyim? Sonuçta bu sadece bir kişisel blog ve ben burada özgürüm! Evet tüm mesele özgürlük üzerine bina edildi. Ben kendi kişisel bloğumu kurmamın asıl nedenlerinden bir tanesi de her konuda bir kalıba bağlı kalmadan özgürce yazı yazmaktı. Şimdi sizlerinde amacı özgürlük ise gelin bunu nasıl yapabileceğinizi detaylı bir şekilde anlatayım.

Kişisel blog kurmak isteyenler için önerilere geçmeden önce en büyük faydanın henüz bir site nasıl kurulur sorusuna cevap arayan insanların da olduğunu unutmamak için anlatımı biraz daha basit tutmaya çalışacağım. Bu aşamada en baştan başlayıp WordPress site nasıl kurulur? sorusuna cevap arayacak adım adım kendi kişisel blog sitemizi kurmaya başlayacağız. Anlatımda yazılanları uyguladıktan sonra artık sizde hem güçlü bir altyapıya hemde SEO yönünden güçlü bir siteye sahip olacaksınız. Kadirblog.com olarak sizlere daha faydalı olmak için elimden geleni yapmaya çalışacağım. Sizlerden dileğim ne konuda olursa olsun kafanıza takılan ne varsa sormanızdır. Tüm sorularınıza her zaman olduğu gibi cevap vereceğim.

Adım 1: Site ismi belirlemek (Domain)

Bir website kurmadan önce iyi bir isim bulmak çok önemlidir. Ben sitem için doğru bir ismi bulana kadar epey düşündüm. Sizlere de tavsiyem bu konuyu fazla hafife almayın. İsim konusu çok önemlidir. Çünkü kuracağınız site sizi yansıtmalıdır ve yazı yazmaya başlarken acaba isim şu olsaydı daha iyi olmaz mıydı? sorusu aklınıza gelmemelidir. Kişisel blog kuracağınız için aynı isimde bir bloğun olması son derece normaldir. Örneğin iki tane Mahir Kara varsa iki kişide Mahirkara.com alan adının sahibi olamaz. Bu yüzden eğer isim ve soy isimlerinizin olduğu alan adları alınmışsa başka bir isim bulmanız gerekiyor. Ben Abdulkadir Turan olarak Abdulkadirturan.com‘ alan adını almayı düşündüm lakin hem önceden alınmıştı hem de bir site ismi için biraz uzundu. Bu yüzden bende insanların ilgisini çekecek hem benim adımın olduğu hemde bir kişisel blog olduğu izlenimi vermesinin anlaşılması için Kadirblog.com‘ u uygun buldum.

Adım 2: Site Barındırma Alanı (Hosting)

Eğer bir alan adı alacaksanız uzantının .com, .net veya .com.tr olmasını tavsiye ederim. Çünkü bu uzantıların arama motorları yönünden biraz daha güçlü olduğunu belirtmekte fayda var. Alacağınız alan adının 2 yıl ve üzeri olması yine SEO yönünden fayda sağlayacaktır. Alan adını Güzel Hosting, İsim Tescil veya Natro gibi yerli firmalardan alıp ülke ekonomisine katkı sağlamanız daha yararlı olacaktır.

Kuracağımız kişisel blog ismini bulup satın aldıktan sonra sıra geldi siteyi barındıracak hosting paketini satın almakta. İlk aşamada o kadar da aşırı derece bir trafik olmayacağı için ucuz bir paket alayım şeklinde düşünebilirsiniz. Bende sizin gibi düşünüp hem ucuz hem hızlı bir hosting firması arayışına girdim ve uygun bir tane buldum. Buradaki yazımı inceleyip sizde kendinize uygun hosting paketini satın alabilirsiniz. 20 liradan başlayan hosting paketleri arasından sizin bütçenize uygun olan paketi bulup satın aldıktan sonra, hosting paketine aldığınız alan adını yönlendirin ve WordPress kurulumu yapın. Şu aşamada sizlere kurulumu anlatma gereği duymadım. WordPress ile biraz uğraşıp kurulum işlemlerini öğrenmeniz gerekiyor. Bu durumda anlatım videolarını internetten bulabilirsiniz. İnternette Türkçe kaynak yönünden zengin içerikler olduğunu belirteyim. Sitenizi kurdunuz ve WordPress admin paneline giriş yapıp kişisel blog için yapılması gereken işlemleri bir sonraki adımda sizlere detaylı bir şekilde anlatacağım.

Adım 3: Ayarlamalar

WordPress kurulumdan sonra kişisel blog için yapılması gereken birkaç ayarlamayı sizlere anlatacağım. Bu aşamada ilk olarak yapmanız gereken sitenize uygun bir site başlığı ve site açıklaması yazmalısınız. Yazacağını site başlığı size kalmış ama biraz özgün olmasını tavsiye ederim. Site açıklaması kısmına sitenizin içeriğinde neler olacağı ile ilgili birkaç detay vermeniz faydalı olacaktır. Kısacası arama motorlarında çıkması için iyi ve özgün bir site açıklaması yazınız. Açıklama kısmını hallettikten sonra aşağıda verdiğim eklentileri kurun.

  1. SEO eklentisi için All In One SEO Pack veya Yoast SEO gibi eklentileri kullanabilirsiniz. Kullanımı biraz kolay bir eklenti isterseniz sizde benim gibi ilk eklentiyi kurabilirsiniz.
  2. Siteniz için bir iletişim formu eklemek isterseniz Contact Form 7 eklentisini kurabilirsiniz.
  3. Oluşturduğunuz menülere görsel bir zenginlik kazandırmak için Menu Icons eklentisini kurup kategorilere simge ekleyebilirsiniz.
  4. Yazı içine çeşitli eklentiler eklemek isterseniz (Buton, yazı kutusu, tab gibi) Shortcodes Ultimate  eklentisini kurabilirsiniz.
  5. Site için yazıları otomatik olarak paylaşma, site istatistikleri, iletişim formu gibi onlarca eklentiyi bir arada bulunduran WordPress.com’dan Jetpack eklentisini kurabilirsiniz.
  6. Ziyaretçiler yavaş siteleri sevmezler o yüzden site hızını arttırmak için WP Super Cache işinize yarayacaktır.

Adım 4: Site İçin Doğru Tema

Kişisel blog kurmak isteyenlerin en çok zorlandığı kısım olan tema bulma işlemi gerçekten de biraz yorucudur. Ben kendi sitem için en uygun temayı bulana kadar epey vakit harcamıştım. Eğer sizde tema arayışına çıkacaksanız. Karşınıza görsel anlamda bir sürü güzel tema çıkacaktır. Görsel olarak her ne kadar güzel olsalar da kullanmaya gelince çoğu temanın demo adresindeki haline getirmek çok zordur. Karmaşık ayarlar, kurulması zor ana sayfa zaman kaybı yaşatacaktır. O yüzden doğru temayı bulmak için en önemli iki kriteri göz önüne almanızı tavsiye ederim. Bunlar görsel olarak güzel ve kullanımı kolay kriterleri olmalıdır. Bu her iki kriterin bir arada olduğu bir temayı bulmak kolay olmayacaktır.

Profesyonel olan temaların çoğu ücretli olarak satılmaktadır. Genelde 59 dolardan başlayan bu ücretli temaları almak maddi yönden sizi biraz yoracaktır. Tabi tek seçenek bu değil. Kaliteli ve ücretsiz olan temalar yok değil. Ücretsiz ve kaliteli bir tema bulmak için interneti çok iyi taramanız gerekiyor. Sizlerin yararlanması için Kişisel Bloglar İçin En İyi WordPress Temaları adlı yazımı yazmıştım. Bu yazıyı inceleyip alanında iyi olan birkaç ücretsiz temaya göz atabilirsiniz. Yine sitemin webmaster kategorisine bakıp sizler için seçtiğim özel temaları inceleyebilirsiniz.

Adım 5: Özgün Yazı Yazma

Bir web sitesi için en önemli unsur olan özgün yazı yazma (kopya olmayan) işi pekte kolay değildir. Sonuçta bir metin yazmamız gerekiyor ve bu metnin hem kullanıcılara hitap etmesi hemde tamamen özgün olması gerekiyor. Özgün yazı yazmak için ben sürekli roman okuyup Türkçe’ mi biraz daha geliştirmeye çalışırım. Bu sayede yazdıklarımın büyük çoğunluğu özgün olmuştur. Türkçe dil bilgisi kurallarına uymakta özgün bir yazı için önemli bir unsurdur. Yazacağınız yazının en az 300 kelime olması önerilir ama benim size tavsiyem bu sınırı en az 500 kelime olarak belirleyin. En az 500 kelimelik bir yazının SEO yönünden daha güçlü olması demektir. Bir yazıya başlık verirken de kullanıcıların arama motorlarında arama yapınca ne şeklinde yazacaklarını düşünüp yazın. Bir yazının başlığı ortalama 60-70 kelime arasındadır. Ben bu yazıyı yazarken “Kişisel Blog Kurma Rehberi”  olarak seçtim çünkü yazının tamamı bu yönde yazılmış. Sizde başlık seçerken seçeceğiniz başlık ile yazı içeriğinin uyumlu olmasına dikkat edin.

Yazı içeriğinde ilk 160 kelime arama motorları sonuçlarında görünür. Bu yüzden de ilk 160 kelimenin içine yazı başlığı ile ilgili birkaç kelimenin olduğundan emin olun. Yazı içeriğinde başlıkta geçen bir kelimeyi kalın (bold) yapmanız faydalı olacaktır. Şu anda Google’ ın önerdiği anahtar kelime sayısı üçtür. Bir yazı için anahtar kelime seçerken aşırıya kaçmayın çünkü bu SEO yönünden oldukça zararlıdır. Bende anahtar kelime seçerken 3-5 kelime arası seçerim. Sizinde böyle yapmanızı tavsiye ederim. Aşırı anahtar kelime ban yemenize sebep olabilir. Nitekim bu şekilde yapan birkaç büyük haber sitesinin ülkemizde arama sonuçlarında birden düştüğünü de görmüştük.

Adım 6: Arama Motoru Optimizasyonu (SEO)

Sitemizi kurduk ve site içi SEO (On Page SEO) için gerekli ayarlamaları yaptıktan sonra bu kez site dışı SEO (Off Page SEO) işlemlerini yapacağız. Burada sizlere belirtmem gereken önemli bir unsur var. Bu adımda sizlere anlattığım SEO işlemlerini siteyi kurduktan hemen sonra yapmamalısınız. Site içi SEO işlemlerinden sonra sitenize düzenli olarak yazı girişi yapın. Kendinize bir yazı yazma planı oluşturun ve bir limit belirleyin. Ben yazı adedim elliyi geçtikten sonra bu adımdaki işlemleri yapmaya başladım. Sizde ona göre bir limit belirleyebilirsiniz. Sitemize 50 adet yazı yazdık ve artık bu işlemleri yapabilirsiniz. İlk olarak siteniz için en az 500 kelimelik bir tanıtım yazısı hazırlayın. Bu tanıtım yazısında sitenizin en temel 3 kelimesine site bağlantınızı verin. Tanıtım yazısını paylaşacağınız mecralar çok önemlidir. Elinizden geldiğince kaliteli forumları veya siteleri seçin. Hatta mümkünse SEO yönünden güçlü sitelerde de ücretli olarak da yayımlayabilirsiniz.

Bir önceki adımlarda size kurmanız gereken eklentilerden bahsetmiştim. Bu eklentiler arasında Jetpack eklentisinin otomatik paylaşma özelliği vardır. Bu eklenti sayesinde sitenizde paylaştığınız yazılar otomatik olarak sosyal medya sitelerinde paylaşılır. Siteniz için Tumblr, Facebook, Twitter ve Google Plus sayfalarını kurun ve Jetpack eklentisinde birbirine bağlayın. (WordPress admin paneline giriş yapıp Jetpack eklentisini kurduktan sonra Ayarlar > Paylaşma menüsüne girip yapabilirsiniz.) Sitenizde mümkün olduğunca dışarıya link vermemeye çalışın. Eğer dışarıya link verecekseniz bu sitelerin kaliteli olması gerekiyor. Unutmayın sağlam bir site sağlam bir siteye link verirse Google‘ ın gözünde diğer sitede sağlam imajı oluşturacaktır.

Adım 7: Kişisel Blog İçin En Önemli Noktalar

Kişisel blog kurma rehberimde son aşamaya geldik. Çok fazla detaylı olmasa da elimden geldiğince bir kişisel blog için gerekli tüm işlemleri anlattım. Burada sizlerle paylaştığım detayları uygularsanız sizinde sağlam bir altyapıya sahip siteniz olacaktır. Son adımda bir kişisel blog için en önemli noktaları maddeler halinde sıralayacağım.

  • Bir kişisel blog için en önemli unsur yazardır. unutmayın: Bir yazar ne kadar yazarsa site o kadar ilerleyecektir. SEO yöntemleriyle site ancak bir yere kadar gelebilir, gerisi yazarın yazma becerisine sahiptir.
  • Kullanıcılar sitenize yorum bırakacaktır. Mutlaka yorumlara cevaplar yazın. Kullanıcılar cevaplanan soruları gördükçe yorum yapma ihtiyacı hissedecektir. Yapacağınız yorumlara kısa cevaplar vermeyin. Yeterli uzunlukta birkaç yorum yeni bir yazı etkisi oluşturacaktır. Yorumlarında SEO’ ya katkısı vardır.
  • Her ne kadar ben yazı yazarken etkileyici bir dil yakalayamasam da sizlere tavsiyem bu yönde kendinizi geliştirin. Akıcı bir dille yazılan metin kullanıcılar tarafından mutlaka okunacaktır. Bu sayede kullanıcılar sitenizde daha fazla zaman geçirecektir.
  • Sitenizden hemen para kazanmayı beklemeyin. Bir süre site altyapısını kurmaya çalışın. Tam emin olduktan sonra ister Adsense başvurusu yaparsınız. İsterseniz tanıtım yazısı, link verme gibi size para kazandıracak işlemler yapabilirsiniz.
  • Bir kişisel blog için en önemli işlemlerden biride doğru eklentiler kullanmaktır. Sitede ne kadar fazla eklenti olursa site yavaşlayacaktır. Bu yüzden mümkün olduğunca az eklenti kullanın ve sitenin yavaş açılmasına neden olan eklentilerden uzak durun.
  • Site açılış hızı kullanıcılar için çok önemlidir. Yavaş açılan siteler kullanıcıların sitenin açılmadan terk etmesine neden olabilir. Bunu önlemek için site hızını arttıracak bir takım işlemler yapabilirsiniz. Benim burada size vereceğim bilgi mümkün olduğunca az eklenti yüklemek ve hızlı bir tema kullanmak olacaktır. Site hızını arttıracak işlemleri ayrı bir yazıda detaylı bir şekilde ele alacağım.

Bu rehber ile sizlere elimden geldiğince yardımcı olmaya çalıştım. Sizde burada anlatılan işlemleri uygulayarak bir kişisel blog için gerekli olan ayarlamaları yapabilirsiniz. Web dünyasına yeni giren ve yazmayı seven insanların kendi kişisel bloglarını kurmaları için ilaç niteliğinde olan bu yazıyı umarım daha fazla kişi okur. Aklınıza takılan veya sormak istediğiniz her ne varsa yorum yaparak belirtebilirsiniz. Her  zaman olduğu gibi sorularınızı ve önerilerinizi hiçbir zaman cevapsız bırakmayacağım.

Değerli ziyaretçi En İyi Ücretsiz 30+ WordPress Parallax Teması başlıklı yazımda ilginizi çekebilir. Değerli fikirleriniz için yorum yapmanızı bekliyorum.

Bir Cevap Yaz

Yorum

  • Çok kaliteli bir şekilde paylaşımda bulunmuşsunuz teşekkür ederim.

  • hocam güzel anlatım 🙂 bende böyle bir konu yazacaktım ama wordpress site nasıl kurulur adında olacaktı, bence sizde bu anahtar kelimeyi makalede bir kere de olsa geçirin 🙂

  • Tecrübelerimden yola çıkarak dış SEO çalışmalarına vakit harcamak yerine düzenli yazı yazıp sadece iç SEO’ya bakmak düzenli sosyal medya paylaşımları Google amcayı daha mutlu eder.

  • Kesinlikle katılıyorum yazdıklarınıza. Çok güzel başarılı bir makale olmuş ellerinize sağlık 🙂

  • merhaba şu an kullanmakta oldugunuz blog teması nedir ve şu an kullanmakta olduğunuz eklentiler nelerdir? bir ssürü tema seçiyorum fakat uygun hale getirmekte zorlanıyorum. artık ücretli temalara bakıyorum

  • merhaba bende sizden ilham alarak bu site işne giriştim temayıda sizdekini beğenip aldım. Size bazı sorulrım var cevap verirseniz sevinirim.
    1- ana sayfada yan yana module nasıl ekliyorusun

  • kişisel blog maalesef çok fazla türemiş. fakat hangisini açsak aynı şeyleri buluyoruz. aslında herkes kişisel blogunda kendi uzmanlık alanında bir şey yazmalı.

  • Bilgiler için çok teşekkürler, kişisel blog kurmayı düşünüyordum ve bu site ile karşılaştım. 🙂

  • Kişisel bloglar hakkında hiç bir bilgisi olmayanların bile kişisel blog kurabilmesini sağlayacak kaliteli bir yazı olmuş, elinize sağlık.

  • Bütün kişiler bir marka artık, blog ve sosyal medya yönetimi de bir markaya yakışır şeklide yapılmalı ve planlanmalı.