Neden Qt? Neden programcılar bizim gibi Qt’u seçerler? Elbette cevapları açıktır: Qt’un tek kaynak(singlesource) uyumluluğu, özelliklerinin zenginliği, C++ performansı, kaynak kodlarının kullanılırlığı, dokümantasyonu, kaliteli teknik desteği ve Trolltech’in parlak pazarlama gereçleri arasında bahsedilen diğer öğeler. Bunların hepsi çok iyi, fakat en önemli noktayı kaçırıyor: Qt başarılı çünkü programcılar onu seviyor.

Nasıl olurda programcılar bir teknolojiyi sever, fakat diğerini sevmez? Kişisel olarak ben, yazılım mühendislerinin iyi hissettiren teknolojilerden hoşlandıklarını, fakat öyle olmayan diğer her şeyden nefret ettiklerini düşünüyorum. Böyle olmasa başka nasıl açıklayabilirdik; en parlak programcılardan bazılarının bir video kaydediciyi programlamak için yardıma ihtiyaç duymalarını, ya da birçok mühendisin şirketlerindeki telefon sisteminin işleyişinden dolayı üzgün görünmelerini? Trolltech’te telefon sistemimiz, diğer kişinin dâhili numarasını girmeye müsaade etmeden önce bizi iki saniye boyunca ‘*’a basmaya zorluyor. Eğer bunu yapmayı unutur ve hemen dâhili numarayı girmeye başlarsanız bütün numarayı yeniden girmek zorunda kalıyorsunuz. Peki neden ‘*’? Neden ‘#’ ya da 1 ya da 5 ya da telefonun üstündeki diğer 20 tuştan herhangi biri değil? Ve neden iki saniye, neden bir ya da üç ya da bir buçuk değil? Neden bunlardan hiçbiri değil? Bu yüzden telefonu sinir bozucu bulurum ve mümkünse kullanmaktan kaçınırım. Ben de dâhil hiç kimse gelişigüzel şeyler yapmak zorunda olmaktan hoşlanmaz, özellikle bu gelişigüzel şeyler, aynı düzeyde gelişigüzel olaylara bağlı olduğunda.

Programlama da bizim telefon sistemimizi kullanmaya oldukça benzer, yalnız daha kötüsüdür. Ve Qt’un bizi kurtardığı şey tam olaraktan budur. Qt farklıdır. Bir kere, Qt mantıklıdır. Ve başka, Qt eğlencelidir. İşimize yoğunlaşmamıza izin verir. Qt’un orijinal mimarları bir problemle karşılaştıklarında, sadece iyi bir çözüm ya da hızlı bir çözüm veyahut basit bir çözüm aramazlar. Onlar doğru çözümü arar ve sonra bu çözümü belgelerler. Evet, hatalar da yaptılar, ve evet, bazı tasarım kararları testi geçemedi, fakat bir çok doğru şey de yaptılar.

Bizim için, Qt’da çalışmak bir sorumluluk ve bir ayrıcalıktır. Ayrıca sizin profesyonelliğinizin ve açık kaynak yaşamınızın daha kolay ve daha eğlenceli olmasına yardım etmekten de gurur duyuyoruz.

Qt’u kullanmaktan memnun olmamızın bir sebebi de onun çevrimiçi dokümantasyonudur. Fakat bu dokümantasyonların odağı öncelikli olarak, karmaşık gerçek dünya yazılımlarının nasıl inşa edildiğine dair bize çok az şey gösteren, kendi bireysel sınıflarıdır. Ve bu mükemmel kitap, bu boşluğu doldurur. Qt’un size sunduklarını, “Qt tarzı” programlamayı ve Qt’dan daha fazlasını almayı gösterir. Kitap iyi örnekler, tavsiyeler ve açıklamalar içerir.

Günümüzde çok sayıda ticari ve ücretsiz Qt uygulaması, satın alma veya indirme için hazır. Qt ile geliştirilmiş uygulamaları görmek bize gurur veriyor ve Qt’u daha iyi yapmak için ilham kaynağımız oluyor. Ve bu kitabın yardımıyla, her zamankinden daha yüksek kaliteli Qt uygulamaları geliştirileceğinden de eminim.

Matthias Ettrich,
Berlin, Almanya

Bir Cevap Yaz

Benzer Yazılarım