RStudio, R öğrenmeye başlamak için harika bir araç olsa da sadece R konsolu için bir arayüzdür. R programlarını bir sunucuda çalıştırıyorsanız grafiksel bir arabirime her zaman erişemeyeceğiniz için R programlarını doğrudan komut istemi veya terminal aracılığıyla çalıştırmaya aşina olmanız önemlidir.

R doğru yüklenmişse terminalde ‘R’ yazıp Return / Enter tuşuna basarak R konsolunu açabilirsiniz. R’yi başlattığınızda göreceğiniz ilk şey varsayılan “>” istemine sahip R konsoludur. Komutları doğrudan komut isteminde yazmaya başlayabilir ve yürütmek için enter tuşuna basabiliriz.

Örneğin, R komut istemine aşağıdaki komutları yazmayı deneyin

> n <- c(2, 3, 5, 10, 14)

> mean(n)

[1] 6.8

Gördüğünüz gibi her komut enter tuşuna bastığınız anda yürütülür ve herhangi bir çıktı (yukarıdaki örnekte ortalama) varsa görüntülenir.

Enter tuşuna bastığınızda komut eksikse, komut istemi “+” olarak değişir ve komut sözdizimsel olarak tamamlanana kadar giriş almaya devam eder.

Alternatif olarak harici bir dosyada depolanan R komutlarını fonksiyon kaynağını () aşağıdaki gibi kullanarak yürütebiliriz.

> source("example.R ")

To exit the command prompt we can call the q() function (as in quit).

> q()

R komut dosyalarını çalıştırmanın farklı yolları vardır. Bazen bir toplu iş veya kabuk komut dosyasının içinde bir R programı çalıştırmanız gerekebilir. Bunlardan 2 yöntemi sizlerle paylaşıyorum.

Yöntem 1: R CMD BATCH komutunu kullanma

R komut dosyanızı .R uzantılı bir metin dosyasına kaydedin ve aşağıdaki komutu yazın.

R CMD BATCH /home/demo/learnR/Rprogramming.R

Bu komutun çıktısı Rprogramming.Rout adlı bir dosyada saklanır.

Yöntem 2: Rscript kullanma

Aşağıdaki komutu kullanın

Rscript /home/demo/learnR/Rprogramming.R

R programınızı yürütülebilir bir dosyaya dönüştürmek istiyorsanız Rscript R komut dosyanızın başına aşağıdaki satırı ekleyerek dosyanın çalışmasını istediğinizi belirtebilirsiniz.

#!/usr/bin/env Rscript
For example, If your R program looks like
#!/usr/bin/env Rscript
n <- c(2, 3, 5, 10, 14)
mean(n)

R ile ilgili daha fazla yazı için sitenin R kategorisine göz atabilirsiniz.

Değerli ziyaretçi İlk R Programınız başlıklı yazımda ilginizi çekebilir. Değerli fikirleriniz için yorum yapmanızı bekliyorum.

Bir Cevap Yaz

Benzer Yazılarım