Samsung Galaxy A5 (2016) ve Asus Zenfone 3 Karşılaştırma

Merhaba arkadaşlar bu yazımda sizlere Asus Zenfone 3 (ZE552KL) ve Samsung Galaxy A5 (2016) modellerini karşılaştırıp her iki cihaz arasında kalan kullanıcıların kafasındaki soruları cevaplamaya çalışacağım. Bu modelleri seçmemin temelinde tasarımda birbirlerine olan benzerliği olduğunu şimdiden belirteyim. Her iki cihazda tasarım olarak iyi tasarlanmış ve kullanıcıların ilgisini çekebilecek düzeyde. Tasarımda her ne kadar  benzerlik olsa da performans yönünden cihazlar arasında ciddi farklılıklar bulunuyor.

Bu farklılıklar nedir diye düşünüyorsanız, yazımda detaylı olarak açıkladım. İlk olarak her iki cihazın sahip olduğu detaylı özellikleri aşağıdaki tabloda sizlerle paylaştım. Orayı inceledikten sonra yazımıza devam edebiliriz.

 
MarkaAsusSamsung
ModelZenfone 3Galaxy A5 (2016)
Ekran TipiSuper IPS+Super AMOLED
Ekran Boyutu5.5 inç5.2 inç
Çözünürlük1080 x 1920 piksel (~401 ppi)1080 x 1920 piksel (~423 ppi)
İşlemciSnapdragon 625 – 8 Çekirdek 2.0 GHzSamsung Exynos 7 – 8 Çekirdek 1.6 GHz
Ram3 GB / 4 GB2 GB
Depolama32 GB / 64 GB16 GB
Arka Kamera16 Megapiksel OIS (4 Eksenli) – 4K Video13 Megapiksel – FHD Video
Ön Kamera8 Megapiksel5 Megapiksel
Batarya3000 mAh2900 mAh
USBType-CMicroUSB v2.0
Ağırlık155 Gram155 Gram
Boyutlar152.6 x 77.4 x 7.7 mm144,8  x 71 x 7.3 mm
Fiyat1799 TL’ den başlayan fiyatlar1299 TL’ den başlayan fiyatlar

Tasarım

Her iki modelin tasarım olarak birbirine benzerliğini yazının girişinde söylemiştim. Modellerin ön ve arka panelleri Gorilla Glass cam ile kaplanmış ve bu camları metal bir çerçeve sarıyor. Zenfone 3′ te 5.5 inçlik Super IPS+ ekran varken Galaxy A5′ te 5.2 inçlik Super AMOLED ekran bulunuyor. Ekran kalitesi olarak Samsung’ un ekranı daha parlak ve canlı duruyor. Her ili modelinde arka kapağı çıkarılamıyor ve sim kart, SD kart girişleri cihazın yan tarafına alınmış. Hoparlörler cihazların al tarafında sağda yer alıyor. Zenfone 3′ te kulaklık girişi üst kısımda bulunurken Galaxy A5′ te hoparlörün yanında yer alıyor. Arka panellerde Zenfone 3′ te farklı olarak parmak izi okuyucusu hemen kameranın altında yer alıyor. Galaxy A5′ te ise parmak izi okuyucusu orta tuşun içine yerleştirilmiş. Her ikisinde de parmak izi okuyucusuna erişmekte sıkıntı yaşanılmıyor.

Cihazlar arasında boyut olarak biraz fark olduğu zaten ekran boyutlarından anlaşılıyor. Zenfone 3 Galaxy A5′ ten biraz daha büyük boyuta sahip. Cihazlar incelik olarak hemen hemen aynı denebilecek bir düzeyde. Ağrılık olarakta her iki cihaz 155 gram ağırlığa sahip.

Kamera

Cihazların kameralarına bakacak olursak, her iki modelin kamerası da iyi çekimler yapmak için yeterli duruyor. Zenfone 3′ ün 16 megapiksel kamerası 4K çekim ve düşük ışık modu, süper çözünürlük gibi özellikleri ile Galaxy A5′ in 13 megapiksellik kamerasından fazla kalite ve özellik sunuyor. Zenfone 3′ ün video çekimlerinde OIS teknolojisini kullanması ayrıca önemli bir faktör. Özçekim fotoğraflar için Zenfone 3′ ün 8 megapiksel Galaxy A5′ in 5 megapiksellik kamerasından daha iyi sonuçlar elde etmenizi sağlıyor. Her iki telefon ile çekilmiş fotoğraflara aşağıdan bakabilirsiniz.

Galaxy A5

Zenfone 3

Performans

Kullanıcılar için önemli bir faktör olan cihazların performanslarına bakarsak, Galaxy A5′ te Samsung’ un kendi işlemcisi olan Exynos 7 Octa 7580 koduna sahip bir işlemci kullanılıyor. Bu işlemci 8 çekirdekli ve 1,6 GHz hızına sahip. Asus Zenfone 3 ise yine 8 çekirdekli 2 GHz hızında Snapdragon 625 numaralı işlemci kullanılmış. Zenfone 3′ te 3 GB ve 4 GB ram seçeneklerine sahip modelleri bulunurken Galaxy A5′ te sadece 2 GB ram seçeneği var. Performans olarak AnTuTu puanları ise şöyle:

Samsung Galaxy A5 (2016) : 42.799

Asus Zenfone 3 (ZE552KL) : 63.364

Cihazların performans konusunda birbirlerinde ciddi şekilde ayrıldıklarını görüyoruz. Yeni nesil Snapdragon işlemci aldığı AnTuTu puanı ile Galaxy A5′ in biraz üstünde bir performansa sahip. Zenfone 3′ ün 4 GB ram olması ve Galaxy A5′ in 2 GB ram olması aldıkları AnTuTu puanlarını yine ciddi şekilde etkilemiştir.

Batarya

Bataryaların kapasiteleri arasında ciddi bir fark bulunmuyor. Her iki cihazda normal kullanımda bir günü çok rahat çıkarabiliyor. Her iki modelde de süper tasarruf modu ile uzun süre kullanma olanağı sunuyor. İnternette sörf, sosyal medya sitelerine takılma ve birazda oyun oynama gibi işlemlerde telefonlar 1 günü şarj sıkıntısı yaşamadan bitirmenizi imkan sağlıyor.

Neden Samsung Galaxy A5

  • Fiyatı daha uygun
  • Canlı ekran

Neden Asus Zenfone 3

  • Performans
  • Kamera
  • Ekran boyutu
  • Type-C
  • ZENUI yazılım arayüzü

Sonuç

Eğer fiyat konusunda bir sıkıntınız yoksa her iki cihaz arasında performans, kamera, ekran boyutuyla daha iyi olan Zenfone 3′ ü tercih edebilirsiniz. Tasarım tutkunuysanız her iki modelin isteklerinizi karşılayacağından emin olabilirsiniz. Oyun ve sosyal medya sitelerine çok giriyorsanız Zenfone 3 daha iyi bir tercih olarak görünüyor. Yine de son karar size ait olduğu için size tavsiyem her iki modeli bir mağazada deneyin derim ama dikkatli olun Samsung cihazları satarak maaşına prim ekleyen çalışanlardan kendinizi koruyun ve sağlıklı bir karar verin. Başka bir karşılaştırma yazısında tekrar görüşmek üzere, kendinize iyi bakın.

Değerli ziyaretçi Asus Zenfone 3 ve Zenfone 2 Karşılaştırma başlıklı yazımda ilginizi çekebilir. Değerli fikirleriniz için yorum yapmanızı bekliyorum.

Bir Cevap Yaz