Bu terimle daha çok e-posta alırken karşılaşmışızdır. Spam e-postalar bildiğiniz gibi daha çok reklam amacıyla isteksiz olarak gönderilen e-postalarlardır. Bu terimin Webmaster dünyası için anlamı ise arama motorlarını aldatmaya yönelik yapılan işlemlere denir. Arama motorlarını aldatarak yapılan bu işlemler fark edildiği zaman site filtre adı verilen cezalandırma sistemine dâhil edilir ve arama motorları bu siteyi ya sıralamada en arka sıralara atmakta ya da tamamen sıralamadan silmektedir. Arama motorları her zaman bu durumları fark etmeyebilir. Bu durumda kullanıcılar manuel olarak spam siteleri bildirebilir.

Amerika kökenli bir kelime olan spam ismini, Hormel Foods Corporation şirketinin ürettiği gıdalarla ilgili kullandığı ‘’Spiced Pork And Ham’’ kelimelerinin baş harflerinden almaktadır. Spam teknik olarak, internet üzerinde aynı mesajın yüksek sayıdaki kopyasının, bu tip bir mesajı alma talebinde bulunmamış kişilere, zorlayıcı nitelikte gönderilmesi, olarak ifade edilebilir.

Spam, genellikle bir ürünün reklâmı, pazarlanması veya sosyal içerikli bir mesajın dünya çapında kitlelere ulaştırılması amacı ile kullanılır. Bu tür mesajlar bünyesinde çok sayıda eletronik posta adreslerinin veri tabanlarını bulunduran kuruluşların bu veri tabanlarını bedel karşılığında satması sonucu artmıştır.

Son yıllarda spam sorununun dünya çapında yaygınlık kazanması ve önemli ölçüde ekonomik zarara sebebiyet vermesi dolayısıyla başta ABD ve Avustralya olmak üzere pek çok devlet bu konuda yasal düzenlemeler yapmak zorunda kalmıştır. Ülkemiz açısından ise spam konusunun 6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda düzenlendiği ve izne bağlandığı söylenebilir.

Değerli ziyaretçi PPC (Pay Per Click) Nedir? başlıklı yazımda ilginizi çekebilir. Değerli fikirleriniz için yorum yapmanızı bekliyorum.

Bir Cevap Yaz

Benzer Yazılarım