WhatsApp Kullanma Rehberi

Merhaba arkadaşlar uzun süredir kişisel bloğumda paylaşım yapmıyorum. Hangi konuda paylaşım yapmam gerektiği üzerine düşünürken bir uygulama hakkında inceleme yapmanın güzel olacağını düşündüm. Seçeceğim uygulama hemen hemen herkesin kullandığı bir uygulama olmalıydı. Bende seçimimi WhatsApp‘ tan yana kullandım. Bu uygulama tanıtım rehberinde WhatsApps hakkında bilmeniz gereken incelikleri, ayarları, özellikleri detaylı bir şekilde yazdım. Bu rehberde kişi engelleme, kişi engeli kaldırma, veri dolaşımı, yedekleme, otomatik indirme, sohbet yedekleme, sohbet yedeği yükleme gibi birçok konudan bahsedeceğim.

Açıklayacağım detaylar WhatsApp’ ın resmi sitesinde anlatılsa da ben kendi yorumumu koyarak işinize yarayacak kısımları tek ele aldım. Dilerseniz WhatsApps kullanım rehberimize geçelim.

WhatsApp Arama Özelliği

Uzun süre uygulamayı kullananlar arama özelliğinin ne zaman geleceğini hep beklediler. Arama özelliği gelmesine rağmen ilk başlarda 2G veri alışverişi çok yavaş olduğu için sorunlar ortaya çıkmıştı. Daha sonra düşük bantta yüksek veri alışverişi ile ilgili düzeltmeler yapıldı. Şu anda gerçek arama kadar kaliteli ses geldiğini söyleyebilirim. Yakın zamanda görüntülü arama özelliğinin de geleceğini belirteyim. Peki arama özelliği nasıl daha iyi kullanılır ona bakalım.

Sohbet yaptığınız kişinin hemen üstünde arama butonu var. Butona basarak hemen arama yapabilirsiniz. Ülkemizde çokça eleştirilen butonun o kısma konulması kişinin profiline bakmak isteyenlerin yanlışlıkla arama yapmasına sebep oluyordu. Tabi ki bu çok can sıkıcı bir durum çünkü arama butonuna yanlış bastığınız anda karşıya bildirim gidiyor ve bu yanlış anlamalara sebep olabiliyor. Arama ekranı standart telefonlardan farkı yok. Arama geldiğinde yeşil butona basıp sağa çekince aramaya yanıt verebilir, kırmızı butona basıp sola çekince de aramayı reddedebilirsiniz. Şu anda, WhatsApp Arama özelliği Android, iPhone, Windows Phone ve BlackBerry 10 telefonların hepsinde mevcut olarak bulunuyor. Sizde bulunmuyorsa uygulamanızı güncellemenizi tavsiye ediyoruz.

Not: Şu anda WhatsApp arama özelliği ile 155 polis imdat gibi acil durum telefonlarını yapamıyorsunuz. Zaten gerekli bir özellik değil çünkü telefonda sim kartınız olmasa da acil durum telefonlarını arayabiliyorsunuz.

WhatsApp’ ta Mesaj

Uygulamada yolladığınız mesajların okunup okunmadığını, ulaşıp ulaşmadığını anlamak kolaydır. Eğer gönderdiğiniz mesajın yanında  bu şekilde bir işaret görüyorsanız mesaj karşıya ulaşmış ve okunmuş demektir. Bu onay işareti grup sohbetlerinde tüm grup üyeleri mesajı okuduğu zaman olabilir. Grup sohbetlerinde bu şekilde onay işareti görmüyorsanız endişelenmeyin, mesajlarınızın karşıya ulaştığından emin olabilirsiniz.

Mesaj Detayı

Gönderdiğiniz mesajın ne zaman okunduğunu, ne zaman ulaştığını merak ediyorsanız. Mesajın üzerine uzun süre basıp  simgesine dokunmanız yeterli olacaktır. Gönderilen mesajlar ve medyalar için mesaj bilgisi ekranında yazan komutlar şu anlama gelmektedir.

  • İletildi: Mesaj gönderildi ama henüz görülmedi.
  • Okundu – Görüldü: Gönderilen mesajın okunduğu anlamına gelmektedir. Gönderdiğiniz medya için bu şekilde yazıyorsa medya okundu ama henüz oynatılmadı anlamına gelmektedir.
  • Oynatıldı: Sohbet ettiğiniz kişi Sesli Mesajınızı oynatmıştır.

Püf Noktalar

Gönderdiğiniz mesajların yanında yukarıdaki gibi işareti görmüyorsanız .

  • Sohbet yaptığınız kişi henüz sohbeti açmamış olabilir.
  • Sohbet ettiğiniz kişi eski bir WhatsApp sürümü kullanıyor olabilir.
  • Bağlantı sorunu olabilir.
  • Mesajı gönderdiğiniz kişi WhatsApp gizlilik ayarlarından okundu bilgisini kapatmış olabilir.

Okundu Bilgisini kapatma

Size gelen mesajı okuyunca karşı tarafın sizin mesajı okuyup okumadığınızı anlamasını istemiyorsanız bunun için okundu bilgisini kapatabilirsiniz. Okundu bilgisini kapatmak için uygulamadan Ayarlar > Hesap > Gizlilik kısmına girin ve okundu bilgisi yazan kısmı kapalı duruma getirin.

Not: Sesli mesajlar ve grup sohbetleri için okundu bilgisini kapatmanız şu anda mümkün değildir.

WhatsApp’ta Verileri Yedekleme

Uygulamada verileriniz yedeklemek isterseniz bunun iki yolu var. Bunlardan ilki yerel yedeklemedir. Yerel yedekleme telefonunuzda bulunan verilerinizi her sabah saat 2’de otomatik olarak yedekler. Diğer yedekleme türü ise bir veri yedekleme servisi (Google Drive) ile yapılabilir.

Yedekleme Yapmak İçin:

  1. WhatsApp’ı açın.
  2. Menü Tuşu > Ayarlar > Sohbetler ve aramalar > Sohbet yedeği‘ne gidin.

Yedeklemeleri geri yükleme veya aktarma

WhatsApp’ ı kurup doğrulama işlemini yaptığınızda WhatsApp size sohbet ve medyalarınızı geri yüklemek isteyip istemediğinizi soracaktır. sorulduğunda geri yükle demeniz yeterli olacaktır. Eğer öyle bir uyarı almıyorsanız muhtemelen aşağıdaki sorunlardan kaynaklıdır.

  • Yedekleme yaptığınız gmail hesabıyla telefonda oturum açmamışsın.
  • Yedekleme yaptığınız telefon numarası ile giriş yapmamışsınız.

WhatsApp’ı SD karta taşıma

Telefonunuzun uygulamalara bölümüne girerseniz WhatsApp’ ın SD karta taşınmadığını göreceksiniz. Şu an mevcut ayarlar ile SD karta taşıma işlemi yapmanız mümkün değildir. Fakat telefonunuzu root yapıp taşıma işlemi yapmanız gerekiyor.

WhatsApp Kişi Engelleme

Belirlediğiniz kişileri engelleyip onlardan mesaj ve arama gelmesini engellemek istiyorsanız Menü Tuşu > Ayarlar > Hesap > Gizlilik > Engellenen Kişiler‘ e gidin. Engellediğiniz tüm kişilerin hepsi bu ekranda görünür. Engelleme listenize yeni bir kişi eklemek isterseniz. Biraz önceki ekranda sağ üste bulunan Engellenen Kişileri Ekle‘ ye dokunun. Çıkan listeden engellemek istediğiniz kişiyi seçin.

Kayıtlı olmayan bir numarayı engellemek

Rehberinizde kayıtlı olmayan kişiyle sohbeti açın. Seçenekler kısmına tıklayın ve çıkan menüden engelle seçeneğini seçin.

Whatsapp Kişi Engellemesini Kaldırmak

Ayarlar > Hesap > Gizlilik > Engellenen Kişiler‘ e dokunun. Listede yer alan kişilerden engellemeyi kaldırmak istediğiniz kişiye uzun basın ve çıkan seçeneklerden engellemeyi kaldırın seçeneğini seçin.

WhatsApp Hesabını Silme

WhatsApp hesabınızı silmek isterseniz Menü Tuşu > Ayarlar > Hesap > Hesabımı sil‘ e gidin. Telefon numaranızı başında +90 yazıp hesabımı sil butonuna basın.

Önemli Not: WhatsApp hesabını silme işlemi geri alınamayan bir işlemdir. Bu işlemi yanlışlıkla yapsanız bile geri alınamaz.

WhatsApp hesabınız silinirse ne olur?

  • Arkadaşlarınızın WhatsApp listesinden görünmezsiniz.
  • Tüm WhatsApp gruplarından silinirsiniz.
  • Mesaj geçmişiniz silinir.

WhatsApp Web

Telefonunuzda yaptığınız sohbetleri bilgisayar ekranından cevaplamak isterseniz Whatapp web özelliğini kullanabilirsiniz. Bu özelliği kullanmak isterseniz bilgisayarınızda internetin olması gerektiğini unutmayın. Bilgisayarınızın tarayıcı adres satırına https://web.whatsapp.com yazın. Çıkan pencerede karekod göreceksiniz. Şimdi o karekodu telefonunuzdan WhatsApp’ a girip okutmanız gerekiyor. Bunun için Whatsapp’ a girip seçenekler tuşuna basın ve çıkan menüden WhatsApp Web seçeneğini seçin. Çıkan pencerede kamera açılacaktır. Biraz önce verdiğim adreste çıkan karekodu okutun. Okuttuktan sonra otomatik olarak bilgisayar ekranında WhatsApp sohbet ekranı açılacaktır.

Değerli ziyaretçi Vodafone 1 GB Bedava İnternet 2016 - Denendi ✔ başlıklı yazımda ilginizi çekebilir. Değerli fikirleriniz için yorum yapmanızı bekliyorum.

Bir Cevap Yaz

1 Yorum