WordPress SSL ve HTTPS Kurulumu Nasıl Yapılır?

Bugün sitem için SSL sertifikası aldım. Google arama sonuçlarında https ile başlayan siteleri daha üst sıralarda çıkaracağını açıkladıktan sonra birçok site sahibi hemen SSL sertifikası alıp kurdu. Ben alıp kurduktan sonra sitede güvenli değil uyarısı aldım. Wordpress tabanlı siteler için SSL kurma işlemini araştırıp birçok kaynaktan bilgi edindim. Bu sayede WordPress tabanlı siteme başarılı bir şekilde SSL ve HTTPS kurulumunu gerçekleştirdim. Sizlerinde faydalanması için paylaşmak istedim.

SSL sertifikası normal HTTP tünelini güvenli hale getiren bir hizmettir. Buradan akan veriler şifrelendiği için siteyi güvenli hale getiriyor. Google güvenli web sitelerine öncelik verileceğini resmi olarak açıkladıktan sonra daha SSL sertifikası çok daha önemli hale geldi.

SSL sertifikası aldıktan sonra kurulum işlemi için aşağıda anlattığım işlemleri yaparsanız, başarılı bir şekilde sitenizi güvenli hale getirebilirsiniz.

WordPress’e SSL ve HTTPS Ekleme İşlemi

  • İlk olarak aşağıda verdiğim kodları sitenizin WordPress dosyalarına girip ana dizinde .htaccess dosyasına sağ tıklayıp düzenle deyip ekleyin.
  • Eğer ana dizinde .htaccess dosyası görünmüyorsa dosya yöneticisinde sağ tarafta yer alan Ayarlar butonuna tıklayıp açılan pencerede Gizli Dosyaları Göster (dotfiles) kutucuğunu işaretleyin. (Cpanel kullanıcıları içindir.)
  • Site adı yazan kısma kendi sitenizin adını yazıyorsunuz.
 RewriteEngine On
 RewriteCond %{SERVER_PORT} 80
 RewriteRule ^(.*)$ https://www.siteadı.com/$1 [R,L]
  • Şimdi ana dizinde yer alan wp-config.php dosyasını açıp en altına aşağıdaki kodu ekleyin.
define(‘FORCE_SSL_ADMIN’, true);
  • Ekleme işlemini yaptıktan sonra WordPress admin panelinde Ayarlar > Genel kısmından WordPress Adresi (URL) ve Site Adresi (URL) bölümünden HTTPS yazan yeri HTTPS olarak değiştirin.

  • Bu işlemleri yaptıktan sonra WordPress sitenizin HTTPS olması için tüm ayarları yapmış olursunuz ama eğer yazı için başka bir yazıya HTTP olarak link vermişseniz SSL kurulumu tam olarak gerçekleşmez.
  • Bunun içinde yazılarınızın içerisinde yer alan http:// ile başlayan linkleri https:// olarak değiştirmeniz gerekiyor.
  • Bir üstteki maddede sizleri korkutmuş olabilirim zira çok fazla yazınız var baya yorucu bir işlem olacaktır. Bu işlemi ücretsiz olarak yapan çok iyi bir eklenti var.
  • Really Simple SSL eklentisi ile bu işlemi tek seferde birkaç saniye de yapabilirsiniz. Bu eklentiyi kurarak aşağıdaki ayarları yapmanız gerekiyor.
  • Eklentiyi kurduktan sonra Ayarlar > SSL kısmına girip Settings menüsüne gelip görseldeki ayarları yapınız.

Really Simple SSL Ayarları

Tüm işlemleri yaptıysanız sitenizin URL kısmında güvenli ibaresi çıkacaktır. Bu işlemleri yaparken arada tekrar admin girişi yapmanız gerekebilir. Takıldığınız bir kısım olursa yorum yaparak belirtebilirsiniz. Yardımcı olmaya çalışırım.

Değerli ziyaretçi En İyi Ücretsiz 30+ WordPress Parallax Teması başlıklı yazımda ilginizi çekebilir. Değerli fikirleriniz için yorum yapmanızı bekliyorum.

Bir Cevap Yaz

Yorum

  • Merhabalar Abdulkadir Bey,

    Öncelikle şunu belirtmek isterim ki makalelerinizden gerçekten kalite akıyor. Bu anlamda başarılarınızın devamını dilerim. Ssl kurulumuna gelince siteyi ilk açılışta wordpress kurulumu ile beraber yapıldığında çok basit, fakat sonradan ssl sertifikası alan siteler için çok baş ağrıtıyor. Bazen uyum sağlamıyor bir takım sorunlar oluşturuyor. Bizzat başıma geldiği için iyi biliyorum.