Bu yazımda okuduğum bir kitaptan anladıklarımı sizlere aktarmaya çalışacağım. Seo üzerine ayrıntılı olarak ele alınan konulardan basit örnekler vermeye çalışacağım. Website dünyası ile yeni tanışmış olan arkadaşların ortama ayak uydurması için bu terimlere yabancı olmamaları gerekiyor. Seo ile ilgili onlarca terim bulunmaktadır ama ben burada sizlere sadece önemli olan terimlerden bahsedeceğim. Bahsettiğim terimler genel olarak kullanılan terimler olduğu için geriye kalan terimleri pak önemsemiyorum yani diğerleri laf kalabalığı olur sadece.

On Page Seo: Site içi seo çalışmasına verilen isimdir.

Off Page Seo: Site dışı seo çalışmalarına verilen isimdir.

Broken Link: Kırık link olarak bilinir. Web sitesinde kırık link sayısının fazla olması Google aramaların ön sıralara çıkmayı olumsuz etkiler.

Link Değişimi: Sitelerin birbiriyle link değişimine denir. Her ne kadar önemli bir etken olsa da webmasterların unuttuğu ince bir ayrıntı vardır. Örneğin bir teknoloji sitesi sağlık sitesinden link değişimi yaptığı zaman fazla etkili olmaz. Önemli olan aynı konuya hitap eden sitelerin birbiriyle link değişimi yapmasıdır.

Çapraz Link: Örneğin elimizde A, B ve C siteleri bulunuyor. A sitesi B sitesine, B sitesi C sitesine link verirken son olarak C sitesi de A sitesine link verir bu şekilde çapraz link olayı oluşur. En etkili yöntemlerden bir tanesidir.

Meta Tag: Site ile ilgili bilgi içeren cümlelerdir. Bir siteyi anlatabilecek en iyi kelimelerin bir arada bulunma halidir. Arama motorları bir siteyi incelerken site açıklamasına çok önem verir. Diğer yandan dikkat edilmesi gereken püf noktalardan biride site açıklaması yaparken site içeriği ile ilgili alakasız kelimelerin kullanılmamasıdır yoksa Google spam olarak algılıyor. Meta taglar sitenin açıklamasını, anahtar kelimelerini, kullanılan yazılım, hedef kitle hakkında bilgiler içerir.

Püf Nokta: Diyelim ki WordPress tabanlı bir web siteniz bulunuyor ve site açıklaması ve anahtar kelimelerini yazdınız. Size önerim aynı şeyi kategori ve sayfalara da uygulamanız. Bütün kategori ve sayfalarınızı gözden geçirip her biri için ayrı ayrı bir açıklama girin ve tabi ki bu açıklamalar site içeriği ile ilgili olsun.

Alt Tag: Web sitenize bir resim ya da video eklediniz zaman arama motorları resim ve video içeriğini göremez. Burada ise alt tag dediğimiz etiketler devreye giriyor. Bir resim ve video eklerken resim içeriği veya video içeriği neyse eklenilen resmin ve videonun ismini de öyle yazmayı unutmayın. Aramalarda son derece faydası vardır ve sizi üst sıralara çıkaracaktır. Birde resim veya video adı eklediğiniz içerik ile ilgili olması son derece önemlidir.

Site Haritası : Site içeriğini şema şekline getirilmesidir. Siteye ait tüm sayfaların belli bir düzene göre sıralanmasıdır. Bu şekilde arama motorları hangi sayfalara daha fazla önem vermesi gerektiğini ayarlamaktadır.

Robots.txt: Arama motorlarının sitenin hangi kısımlarını aramalara dahil edeceğini belirleyen dosyalardır. Yani sitenizde gizli olan ve aramalarda çıkmasını istemediğiniz bölümleri bu dosyalar ile belirleyebiliyorsunuz.

Dofollow: Pagerank puanlamasını doğrudan etkileyen formattır. Örneğin bir siteden link aldınız, eğer linki dofollow olarak kabul ederseniz arama motorları sitenizin eklediğiniz linkle bir bağlantısı olduğunu algılar ve böylece eklediğiniz sitenin puanlamasını doğrudan etkilerseniz. Yani kaliteli bir siteye kendi site linkinizi dofollow olarak eklerseniz arama motorları da sitenizin kaliteli olduğunu kabul eder ve pagerank puanınızı yükseltir. Tabi burada önemli bir nokta var o da şu: linkinizi eklediğiniz site belirliyor dofollow olup olmayacağını.

Nofollow: Kısaca şöyle açıklayabiliriz. Siz bir web sitesine kendi web sitenizin bağlantısını içeren bir yazı ya da link eklediniz. Eklenilen site eğer linki nofollow olarak belirlemişse benim bu siteyle bir alakam yok demiş olur. Bu şekilde pagerank sıralamasına bir etkisi olmaz linklerin. Google son 2 güncelleme ile (caffeine, panda) pagerank puanlamasının etkisini yetirmesine neden olmuştur, dolayısıyla nofollow formatı da etkisini yitirmiştir.

Content: Bu kelime içerik anlamına gelir ve sitede yer alan metinler için kullanılır. İçeriğin özgün ve kapsamlı olması seo açısından çok önemlidir.

Duplicate Content: Kopya içerik anlamına gelmektedir. Farklı sitelerde aynı içeriğin olması o sitelerin seo bakımından kalitesini düşürür. Arama motorları o sitelere pek önem vermezler. İçeriği ilk yayınlayan site bunlardan istisnadır. İçeriğin sahibi olduklarından dolayı arama motorlarının gözünde kaliteli olurlar.

Headings Tags: Yazılarda kullanılan başlık etiketleridir. Konuya ait başlıkları ve alt başlıkları içerir. Seo açısından önemi büyüktür. <h1><h2> şeklinde artarak devam eder. Kullanımı açısından rakam küçüldükçe önemi artmaktadır.

JS: Web siteleri üzerinden çeşitli işlevsel çalışmaların yürütülmesi için gerekli javascript kodlamalardır. Resim ön izleme, sekmeler v.b özelliklerin kolaylıkla uygulanmasını sağlayan kodlama dilidir. Seo açısından ne kadar az kullanılırsa daha iyi olur.

Seo ile ilgili çok fazla sayıda kelime bulunmaktadır ama ben burada işinize yarayacak kelimeleri ele aldım. Bu ana kelimeler ile seo işlemlerinizi çok kolay yapabilirsiniz.

sep-arama-search-engine-kadir-blog-com

Siteler arama motorları tarafından nasıl fark edilir?

Bir web sitesinin arama motorları tarafından fark edilmesi uzun zaman alabilir. Sitenin arama motorları tarafından fark edilmesi uzun zaman alacağı için bu işlem manuel yöntemle de halledilebilir. Örneğin bir web sitesinin Google aramalarında çıkması için kendi ellerinizle kayıt etmeniz her zaman daha iyidir. Bunu sadece Google için söylemiyorum tabi diğer arama motorları (Bing, Yandex, Ask v.b) içinde aynı işlemi yapabilirsiniz. Ben burada sadece Google arama motoru için nasıl elle kayıt edilir onu anlatacağım. Tarayıcınızın adres satırına http://www.google.com.tr/intl/tr/add_url yazdığınız zaman oradan yeni açılan web sitesini ekleyebilirsiniz. Kısa sürede Google botları siteyi gezecektir ve aramalarda siteniz de çıkmaya başlayacaktır. Sitenizin Google aramalarında listelenip listelenmediğini Google arama motoru çubuğuna site:akadir.net (ben kendi sitemi yazdım sizde kendi sitenizi yazarsınız.) şeklinde arama yaparak sitenize ait olan hangi içeriklerin ve sayfaların listelendiğini görebilirsiniz.

Link alma ve link verme nedir?

Bu kavramlar kısaca tavsiye etmek anlamına geliyor. Örneğin bir web sitesi her yönden kaliteli olduğunu varsayalım bu site doğal olarak Google’ın gözünde de kaliteli oluyor. Siz bu siteye kendi sitenizin linkini verecek olursanız. Google kaliteli siteye önem verdiği için onun vermiş olduğu linki de önemseyecektir. Kaliteli site bir link eklemişse eklenilen sitede muhtemelen kalitedir mantığı kısacası. Bu kavramlar seonun vazgeçilmez kavramlarıdır. Seo açısından doğru ve kaliteli link almak sitenize yapacağı faydalar epey fazladır. Bu şekilde link almak ve vermek başkalarının kalitesinden yararlanmak anlamına gelir diyebiliriz.

Link alınan ve verilen sitelerin içerik olarak birbirine benzemesi son derece önemlidir. A sektörüne hitap eden bir web sitesi B sitesine link verdiği zaman pek etkili olmaz ama A sektöründen bir web sitesi yine A sektöründen bir web sitesine link verdiği zaman seo açısından faydalarını saymakla bitmez. Size tavsiyem link alırken veya verirken içerik türlerinin birbirine benzemesine dikkat edin.

Yazımızın ikinci bölümünü yakında ekleyeceğim. Tekrar görüşmek dileğiyle… İsterseniz buradaki konumuzu okuyarak seo uyumlu en iyi 5 WordPress teması hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Değerli ziyaretçi Seo Dostu ve Hızlı 5 Adet WordPress Teması başlıklı yazımda ilginizi çekebilir. Değerli fikirleriniz için yorum yapmanızı bekliyorum.

Bir Cevap Yaz

Yorum